Burrito

A burrito egy tipikus mexikói, mexikói-amerikai ínyencség. Eredetileg a tortilla tésztába főtt babot, spanyol rízst és darált húst töltöttek, de azóta többféle ízesítés is népszerűvé vált.

A szó jelentése: kis szamár (spanyol), ami onnan ered, hogy a feltekert tortilla tészta egy parányit emlékeztet az állat fülére, vagy pedig a hátán cipelt csomagra. Egy mexikói történet szerint az 1910-es években született az első burrito. Egy utcai ételárus adta neki a nevet, aki mindig szamárháton cipelte az eladásra kínált húsos ételeket. Hogy melegen tartsa, házi készítésű, hatalmas tortilla "tésztatakarókba" bugyolálta őket. A finomság olyan népszerű lett, hogy az egész ország területéről érkeztek az ínyencek, hogy megkóstolhassák.


burrito

A burrito azóta nemzeti étel lett Mexikóban, - ahol tacos de harina (lisztes tacos) néven is emlegetik - de az Egyesült Államokban is elterjedt, ahol máig nagyon kedvelt étel. Többféle változatával találkozhatunk, töltik például virslivel / kolbásszal, amihez barbecue szószt, vagy paradicsomos, chilis öntetet adnak, de szintén elterjedt a hússal, babbal, kukoricával, sajttal, tejföllel , rízzsel, tojással, zöldségekkel kínált változat. A töltelékek sokaságának csak a fantázia szabhat határt!

Főoldal