Hamburger

Talán kevesen tudják, hogy a hamburger őse valójában a mongoloktól ered, a XIII. század első évtizedeiből.

1209-1121 Dzsingiszkán, és vad mongol lovasokból álló hordája, az "Arany horda" uralta az akkor ismert világ kétharmadát. A tatár harcosok idejük nagy részét a nyeregben töltötték, és sokszor napokig álltak készenlétben, anélkül, hogy leszereltek volna. Nem volt lehetőségük letáborozni, és tüzet rakni, hogy elkészíthessék az eledelüket. A hadsereget hatalmas szekerek követték, egy egész falu, akik csordányi juhot, kecskét, ökröt és lovat hajtottak utánuk. A katonáknak lovaglás közben kellett ennük, egy kézzel, miközben a másikkal a kantárt fogták, így olyan ételre volt szükségük, melyet gyorsan és könnyen el tudnak fogyasztani. A friss bárány vagy ürühúst ledarálták, kis pogácsákba rendezték, és a nyereg alatt puhították, majd nyersen fogyasztották.


1238 - Mikor Dzsingiszkán unokája, Kubilajkán elfoglalta Moszkvát, a mongol hadak magukkal hozták az országba egyedülálló darálthúskészítményüket, melyet az oroszok később saját konyhaművészetükbe illesztettek, ízlésük szerint aprított hagymát és főtt tojást tettek hozzá, és az így elkészült ízletes eledelt "tatár bifsztek"-nek nevezték el.
Az 1600-as években Németország tengeri kereskedelembe fogott Oroszországgal, így többek között a híres "tatár steak" is a német kikötővárosba, Hamburgba került. Később, a XVIII. században a német matrózok New Yorkban is elterjesztették a finom ételt, amit "Hamburg Steak" néven hoztak a köztudatba. A new yorki kikötők beli gyorsétkezdék, hogy minél több német tengerészt vonzzanak, "steak hamburgi módra" kezdték el árusítani a húspogácsákat.

Mindmáig nyitott a kérdés, hogy kinek jutott eszébe az a zseniális ötlet, hogy a hamburger pogácsát zsemlébe tegye.

A XX. század közepére az elnevezés „hamburger”-re vagy egyszerűen „burger”-re rövidült. A „burger” változat később általánosabb jelentést nyert és már nem kizárólag marhahús-pogácsával készített szendvicsekre használják, pl. a fish burger, turkey burger, veggie burger halas, pulykahúsból készült, ill. vegetáriánus szendvicset jelent.

Főoldal