Hotdog

A hotdog nem más, mint egy szál főtt, sült, vagy füstölt kolbász, vagy virsli friss kiflibe helyezve. Az ízesítés annyiféle lehet, ahány nemzet, de a legelterjedtebb a ketchuppal és mustárral töltött hotdog.

A kiflibe csavart kolbászt 1870 környékén kezdték el fogyasztani, bár eredete a mai napig vitatott, és több nemzet is a magáénak vallja az ötletet. A "dog" vagyis kutya szót 1884 óta használják a kolbász szinonímájaként, ugyanis akkortájt elterjedt a rosszindulatú pletyka, miszerint a kolbászkészítők kutyahúsból készítették el az ízes csemegét. A népszerű mítosz szerint a "hot dog" kifejezést az 1900-as évek elején találta ki egy amerikai újságíró, mikor egy baseball meccs kapcsán tudósított a büfék kínálatáról, bár a hivatalos feljegyzések alapján a szó már 1893-ban feltűnt egy újság hasábjain.

Hivatalosan a hotdog megnevezés csak magára a kolbászra vonatkozik, amit úgy lehetett megkülönböztetni a többi hasonló húskészítménytől, hogy rövidebb (kb 15 cm), és vastagabb volt. Azóta többféle fajtája is elterjedt, és egyszerűsége, gyors elkészíthetősége, valamint rendkívül kellemes íze miatt a mai napig az egyik legkedveltebb gyorsétel.

Főoldal