Tartósítási eljárásaink

Hűtés: a 0 és +5 °C közötti hőmérséklet lassítja (nem akadályozza meg) a romlási folyamatot, elsősorban ez az eljárás a termékek rövid tárolására alkalmas.


Gyorsfagyasztás (mélyhűtés): ez a tartósítási módszer őrzi meg legjobban a nyersanyag tápanyagtartalmát. Fontos tudni, hogy nem pusztul el minden mikroorganizmus, de leállítjuk a romlást okozó tevékenységüket. Kedvező körülmények közé kerülve szaporodásnak indulnak. Ezért tilos a felengedtetett (defrostált) és fel nem használt nyersanyag újra lefagyasztása. A gyorsfagyasztás lényege, hogy a nyersanyagban lévő víz a lehető legrövidebb idő alatt mikrokristályosan fagyjon meg. Ezért kell a maghőmérsékletnek gyorsan elérnie a -20°C-ot. Így a sejtfalnál kisebb méretű jégkristályok nem károsítják a sejtfalat. A tárolás max. -18°C -on történhet. Felengedtetés után a termékállomány és beltartalom csökkenés nélkül használható fel.
gyorsfagyasztott toast melegszendvics

A védőgázas csomagolásról: módosított légterű csomagolás. Az eljárás lényege, hogy az élelmiszer csomagolásából eltávolítjuk a levegőt, majd a normál levegő nitrogén, oxigén, és szén-dioxid arányát szabályozott összetételű gázkeverékre cseréljük. A mikroorganizmusok szaporodása ebben a közegben jelentősen lelassul, az így csomagolt termékek eltarthatósági ideje jelentősen megnő, tárolása higiénikus. Természetesen az így csomagolt termékek hűtése (0-+5°C) továbbra is kötelező.


védőgázas csomagológép

védőgázas burrito

védőgázas hotdog

 

Főoldal